The Warehouses, Office RefurbishmentPascall+Watson

The Warehouses at 10 Black Friars Lane forms the southern closure to the courtyard of The Apothecaries Hall in the ancient lanes behind St Paul’s Cathedral. Built in the late 18th century it is a fine example of early Georgian architecture and preserved as a scheduled ancient monument.

Designs were developed and realised by Pascall+Watson, as both client and architect, in close liaison with English Heritage. With minimal means, the refurbishment of the interior spaces provides well organised and modern offices for staff members in a pleasant environment. Each floor is provided with both informal and formal meeting space along with its own refreshment facility. The lower ground floor is entirely devoted to staff dining, library and practice seminar space.

From early design, we worked closely with the English Heritage case officer to ensure proper consideration of our historical inheritance avoiding any unnecessary cost and delay. Resolving necessary adaptions to existing fabric and service installations to suit open plan occupation was very important in achieving comfortable levels of thermal and acoustic comfort. Careful and detailed development in close liaison with the contractor throughout the tender and construction phases was very important in keeping the project on track.

The finished work creates a thoughtful dialogue between the expressed historic fabric and crisp new interventions for all to engage with over time. We continue to study the operation of our new headquarters as it develops in use.

Value: £400k