Hackney Customer Service Centre, London Borough of Hackney

The Hackney Customer Services Centre consolidates the council’s social support departments within one building and provides a social hub for the community.

The 16,000m² building is highly transparent and open, configured as a 5-storey concrete frame wrapped around a central atrium, with a ground floor that is fully open and accessible to the public. This public realm offers clear views into the open plan administrative offices on the upper four floors and houses a café, meeting places, searchable archives and customer service areas staffed by registrars who engage with the community and offer free consultations.

The finished building achieved a BREEAM ‘Excellent’ rating. Its sustainable and low carbon features include 600m² of integrated solar panels on the roof, a pellet-fuelled biomass boiler, highly insulated modular external wall panels and evenly distributed daylighting to reduce supplementary illumination. A sedum roof increases the thermal property, regulates rainwater discharge and attracts biodiversity to the heart of Hackney.

Value: £50m