Blackfriars Station, Station RedevelopmentNetwork Rail

Blackfriars Station’s riverside location, within sight of St Paul’s Cathedral and the Tate Modern gallery, meant that its redevelopment and extension as part of the Thameslink Programme was always going to be highly sensitive.

Our key design decision, which helped the station become a Royal Institute of British Architects (RIBA) Award Winner, was to extend it along the length of Blackfriars Bridge. As well as significantly increasing capacity, siting the station on the bridge also allowed for a station entrance on the South Bank, greatly enhancing the connectivity to the area around Tate Modern. The new station entrance on the North Bank for the first time, allows access to both London Underground and Thameslink networks.

A low-level, segmented and solar-panelled roof, supported on an elegant steel and glass structure, minimises the impact on views up and down the river. Integrated north-facing opening roof lights ventilate the platforms, maximising daylight and mitigating solar gain on what is now the world’s largest solar-powered bridge. Fittingly, the bridge’s aluminium panel roofing system was transported to the site via barges along the River Thames.

Value: £200m