Aberystwyth University, Penglais Campus IBERS Research FacilityAberystwyth University

Following a design competition, Pascall+Watson were appointed to design the new Institute of Biological, Environmental and Rural Sciences (IBERS) Teaching and Research Facilities, which explores the impact of global warming on our food supply.

To undertake such diverse and broad exploration the Institute is located in two areas; one at the main teaching Penglais campus and another rural research hub at the Gogerddan campus. Within a listed green belt campus the new Penglais development provides teaching facilities, canteen facilities, social space, seminar rooms, academic space and IT rich breakout areas. The project also included modifications to existing academic spaces.

New facility building achieved a BREEAM ‘Excellent’ rating, has won two Sustainability Awards from the BRE for being the Best Building in the Education Sector 2011, was shortlisted for the BD Architect of the Year Environmental Excellence Award 2012, and was shortlisted for the Constructing Excellence in Wales (CEW) Low/Zero Carbon Project 2012 Award. The project was also presented at a Passive and Low Energy Conference at the University of Louvain-la-Neuve.

Alongside the Penglais new build scheme, Pascall+Watson led a multidisciplinary team in an extensive refurbishment of three existing research and teaching laboratory facilities. The scheme included the redesign of several research and teaching laboratories, amendments to staff and student offices, cold rooms, photographic suites as well as substantial amendments to plant provision.

Value: £6m