Neats Court, Green Office BuildingCIE Property

Pascall+Watson architects were appointed to design a new landmark low energy office building for the housing association group Amicus Horizon. The project will be the flagship development for a masterplan designed to rejuvenate a deprived area on the Isle of Sheppey in Kent. The brief requires that the building design meets the highest environmental standards and provides a place in which employees and visitors will be able to enjoy bright and airy spaces. It is required that the project meets the highest BREEAM rating for offices and optimises the use of passive ventilation design to reduce a reliance on mechanical systems.

The three storey 4,000m² office is planned around two landscaped courtyards which serve multiple purposes. Firstly they provide passive cross ventilation to the shallow plan footprint. Secondly they maximise daylight distribution to the adjacent office areas. Thirdly they provide a sheltered open space for the users and finally to offer a landscaped heart to the building. All materials have been selected to comply with the grade a+ awarded by the Building Research Establishment; this includes a recycled glass rain screen to the south elevation, insulated render, highly efficient glazing and timber from sustainable sources. Coupled with the low energy passive engineering, the building is carefully sited within an ecological landscape designed to knit into the existing surrounding marshland.

Value: £9m