Gatwick Airport South Terminal, International Departure LoungeGatwick Airport Limited

Pascall+Watson have developed designs at Gatwick Airport’s South Terminal for the final phases of a major reconfiguration by refocusing commercial operations from landside to airside retail areas. In a sequence of major relocations, the terminal has been progressively rearranged by relocating and enlarging the passenger search area which in turn presented the opportunity for a major reconfiguration of the passenger and commercial facilities in the departures lounge.

The approach adopted by the design team was to make a few significant primary moves that would significantly consolidate the amount of public space available within the existing footprint of the building. Key to this was positioning a new “walk through” Duty Free store, the removal of vertical circulation and general clutter from within the central court and the strategic re-location of the primary circulation escalators to that they provide a clear direction and views to the upper levels of the lounge.

Pascall+Watson’s designers worked closely with the airport operator to understand the nature of the passenger experience at each stage of their journey and how this should be reflected in the quality and volume of space provided in different parts of the building. This is most evident in the reconfigured central court where volume and natural light now are the prevailing features allowing an opportunity for passengers to pause and re-orientate after negotiating the route through one of the largest “walk through” World Duty Free shop in Europe.

Creating an attractive and coherent interior inside an existing live operational terminal building was a challenge that required confident and bold simplicity. In this refurbishment Pascall+Watson were able to demonstrate their skills as interior designers as well as their understanding of this building type and the challenges it comes with.

Value: £32m